Over Barovino

Toscaanse wijn is heerlijk, maar helaas niet overal verkrijgbaar. Barovino zorgt ervoor dat deze heerlijk exclusieve Toscaanse wijnen voor iedereen binnen handbereik zijn. Als Robert en Bas, de eigenaren van Barovino, in 2008 de eerste rondreis door Toscane maken, is het plan geboren, een eigen wijn webshop, waarmee Barovino de overheerlijke wijnen uit Toscane voor iedereen bereikbaar maakt. De wijnen zijn makkelijk te bestellen via de simpel te navigeren webshop.


Toscane is een van de bekendste wijngebieden van Italië. Wat een heerlijke wijnen komen er uit deze geweldige streek. Jaarlijks komt er zo’n 2.156.000 hectoliter wijn van de 63.633 hectare Toscaanse wijngaarden. Er is dus nog een hoop te verkennen, proeven en te leren van en over de Toscaanse wijnen. Alle wijnen uit de webshop komen rechtstreeks van wijnhuizen en zijn persoonlijk door Robert en Bas geproefd en geselecteerd. Toscane kent een rijke historie en een eeuwenoude wijntraditie. Het is al jaren een van de meest geprezen wijnregio’s van Italië.

DSC_3086

La Massa

Giampaolo Motto, oprichter en eigenaar, koopt in 1992 de wijngaard La Massa in de “conca d’oro” in Panzano in Chianti. Zijn roots liggen in Napels, waar hij met zijn familie in de leer business zat.

Giampaolo besloot in 2002 de Classico te laten voor wat het was en de DOCG status in te ruilen voor IGT. De haantjes aan het spit op de achterzijde van de fles verwijzen nog met een knipoog naar het Chianti Classico verleden.

In 2002 start La Massa een studie naar het “terroir” van de wijngaard La Massa. De studie leverde een gedetailleerde kaart op en beschrijft de morfologie van de grond om zo de juiste teelttechnieken te kiezen. De installatie van zeven weerstations maakt het mogelijk om de klimaat trends te interpreteren, jaar na jaar om op die manier de meeste geschikte oogst keuzes te maken.

In de afgelopen jaren zijn de wijngaarden van La Massa flink geherstructureerd en bestaat het perceel uit 27 hectare wijnbouw land. De druivensoorten zijn Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Alicante Bouschet. De wijngaarden liggen op het Zuid-Oost en Zuid-West.

Hier worden slecht twee rode wijn geproduceert, beide met IGT label. De top wijn van dit bedrijf is “Giorgio Primo”.

specific period

Panizzi

Giovanni Panizzi, oorspronkelijk afkomstig uit Lombardije, verhuisde naar Toscane toen hij 12 jaar oud was. Hij viel als een blok voor het prachtige gebied en kon hij niet meer zonder het platteland, de heuvels, prachtige kleuren en de mensen.

In 1979 kocht Giovanni, Podere Santa Margherita, net buiten de stadsmuren van San Gimignano. Na vele experimenten slaagde hij er in 1989 in om zijn eerste fles Vernaccia di San Gimignano te verkopen. Dat is het moment waarop de Vernaccia Panizzi was geboren. De wijn, waarvan de fles wordt gekenmerkt door zijn “ongewone” label, werd al snel een referentiepunt, niet alleen voor San Gimignano, maar ook voor de hele Italiaanse wijnmarkt.

In 2005 werd het landgoed gekocht door Luano Niccolai, een lid van een van de meest vooraanstaande families in San Gimignano. In 2008 neemt zijn zoon, Simone, het bedrijf over en erft de liefde voor dit landschap en de producten. Het bedrijf breidt uit en het aantal hectaren stijgt tot ongeveer 70 en het assortiment wordt uitgebreid.

Van de 10.000 flessen per jaar in de beginjaren, produceert Panizzi tegenwoordig meer dan 300.000 flessen, waarvan 70% wordt geëxporteerd over de hele wereld. Zo ook bij Barovino. Heerlijk!

P9150525

Teruzzi e Puthod

Teruzzi e Puthod werd opgericht in 1974 op de glooiende heuvels van San Gimignano. Het landgoed bestaat uit 180 hectare grond, 94 hectaren bestaat uit wijngaard. Daarvan zijn 60 hectare gewijd aan de Vernaccia druif. Dit maakt Teruzzi e Puthod de wijngaard met de grootste teelt van deze gerenommeerde inheemse druivensoort.

Het zorgvuldige werk in de wijngaarden in combinatie met het gebruik van moderne wijn-technologieën heeft Teruzzi & Puthod in staat gesteld om zowel de inheemse als de internationale druivenrassen die verbouwd worden te verbeteren.

Vandaag de dag onderscheidt Teruzzi e Puthod zich door de kwaliteit en de uniekheid van de wijnen. Teruzzi e Puthod maakt deel uit van het Consorzio della Denominazione San Gimignano (een consortium van 77 producenten van Vernaccia di San Gimignano), die aan de verbetering van de wijnen en het stimuleren van hun imago werkt.

Teruzzi & Puthod vliegt de Vernaccia vlag over de hele wereld. Met een productie van in totaal meer dan een miljoen flessen is Teruzzi e Puthod de toonaangevende onderneming in en rondom San Gimignano en een van de meest prestigieuze Italiaanse merken onder de kwaliteitswijn exporteurs.

P8100088

Canneto

Halverwege de jaren 70 begonnen wijnkenners uit de regio van Zürich hun huiswijn uit Montepulciano te importeren. Na verloop van tijd groeide deze kring van liefhebbers en hiermee ook het verlangen naar een eigen wijngaard.

In 1987 kwam er een bestaande wijngaard te koop te staan, tot grote vreugde van een tiental Zwitserse enthousiastelingen, die geen seconde twijfelden om deze prachtige en unieke kans te grijpen. In Zürich werd Canneto AG opgericht en nam de Aziendo Agricola Canneto wijngaard als dochteronderneming. Vanaf nu kon er aan partners en vrienden de “eigen” Vino Nobile geleverd worden.

Zelfs vandaag de dag is Canneto niet verkrijgbaar bij de grotere handelaren en supermarkten en dus heeft het een zekere exclusiviteit. Door het gebruik van lokale, professionele wijnexperts in combinatie met de verkoop en marketing inspanningen van de partners probeert Canneto de best mogelijke kwaliteit te leveren, met succes. Na het proeven van de prachtige wijnen van Canneto wisten wij het zeker. Deze kunnen niet ontbreken in ons assortiment.

P9160598

Fattoria il Palagio

Fattoria il Palagio is gelegen in een gebied met een rijke historie en tradities. Er worden bij Fattoria il Palagio mooie elegante wijnen geproduceerd op de schitterende heuvels tussen San Gimignano en Volterra. Dit is het gebied van Chianti DOCG en Vernaccia di san gimignano DOCG.

Toen de Zonin familie in 1979 de eigenaar werd van dit landgoed werden echter naast de oorspronkelijke druiven, Sangiovese en Vernaccia di San Gimignano ook andere druiven aangeplant, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon Blanc, met uitstekende resultaten.

Het elegante herenhuis van Fattoria il Palagio is gelegen op een heuvel bij Castel San Gimignano. Het domein bestaat uit bijna 350 hectare waarvan alleen de beste 100 hectare worden gebruikt voor de wijnvelden. De klei grond, zand is ideaal om in de zomer water vast te houden bij droogte.